Interiér

Zbytočné chyby pri zariaďovaní kuchyne – a ako sa im vyhnúť

Varenie je zábava – ešte viac v krásnej kuchyni. Je len škoda, ak vám pohodlie kazí prostriedok na umývanie riadu alebo neupravený stojan na korenie. Prípadne, ak si zrazu uvedomíte, že nemáte na uskladnenie dôležitých vecí v kuchyni dostatok úložného priestoru.

Rovnako ako pri varení, aj na kuchynskom vybavení sa dá veľa pokaziť. Nasledujúcich chýb by ste sa preto rozhodne mali vyvarovať.

​Nevzhľadné kuchynské náčinie

Prvou chybou je, ak sa snažíme prostriedky na umývanie riadu z dohľadu pozorného oka ukryť. Samozrejme, kuchynské vychytávky ako saponát a kefy na riad nie sú práve ozdobnými detailmi v kuchyni. Nechať ich zmiznúť je ale najjednoduchšie riešenie.

Existuje množstvo typov dávkovačov mydla, najmä na umývacie prostriedky, ktoré sú estetickou alternatívou k bežným plastovým obalom. Nenápadné držiaky na hubky môžu byť riešením na čistenie zariadení, ako sú kefy a špongie. Začlenené do umývadla doslova opticky zmiznú a stanú sa krásnou súčasťou vašej luxusnej kuchynskej linky.

​Neforemný odsávač pár

Nielen krásny dizajn kuchyne, ale aj čerstvý vzduch vytvárajú pohodlie v kuchyni. Často malé okná stagnácii vzduchu zabrániť nedokážu. Preto je dôležité, najmä nad varnú dosku umiestniť správny odsávač pár. Aj v offline režime dokáže zabezpečovať cirkuláciu a čistenie vzduchu cez filtre. Všetko je to otázka dizajnu, priestorových možností a bohužiaľ aj ceny.

Existujú rôzne modely odsávačov pár. O tom, ktorý variant je ten pravý, rozhoduje vo väčšine prípadov poloha varnej dosky. Uistite sa, že dizajn, ktorý si vyberiete, ladí so zvyškom kuchyne.

Ďalším kritériom, ktoré je minimálne rovnako dôležité, je objem. Aby odsávač pár nad kuchynským ostrovom, ktorý je zároveň jedálenským kútom, neznemožňoval akúkoľvek konverzáciu, na tomto mieste by ste podľa možnosti nemali šetriť a vybrať si to najlepšie a najtichšie na trhu.

​Svetlo na vytvorenie správnej nálady

Chybou je aj príliš veľké svetlo v malom priestore. V kuchyni by ste samozrejme mali mať dostatok svetla, najmä pri krájaní zeleniny. Napriek tomu nemusí ísť o chirurgické osvetlenie.

Svetlo v kuchyni by malo byť v lepšom prípade atmosférické a vhodné zároveň do práce. Zároveň by malo osvetlenie vyzdvihovať krásu vašej obľúbenej kuchyne na mieru. Rozdeľte si preto tento priestor na oblasti s vysokým a slabým osvetlením v závislosti od potrieb, ktoré tu vykonávate.

​Žiadne sedenie v kuchyni

Nedostatok miesta pre hostí v kuchyni je ďalší problém. Jedna vec je istá: bez rozhovoru by bolo varenie len z polovice také pekné, preto každá zaneprázdnená kuchyňa potrebuje aspoň jedno miesto pre pomocníkov pri sporáku. Veď aj v tej najmenšej kuchyni je na jednu stoličku miesto.