Ako vybrať jedálenský stôl, ktorý vám sadne?
Jedálenský stôl patrí k tým dôležitejším kusom nábytku. Veď sa pri ňom stretáva celá rodina! Pri výbere a umiestnení stola by ste mali preto dbať o všetky na detaily. Okrem materiálu dosky budú podstatné aj stolové nohy či tvar stola.
Aký veľký má byť jedálenský stôl?
Dĺžka stola sa odvíja od toho, koľko osôb ho bude pravidelne využívať. Pre dve osoby stačí dĺžka 80 cm, štyria budú potrebovať aspoň 140 cm a šesť osôb 200 cm. Optimálna šírka stola je 80 - 85 cm, aby ste mali dosť miesta na stolovanie. Pri výške sa môžete odraziť od výšky stoličiek, ale bežná výška stolu je 72 - 78 cm. Ak nechcete klasický obdĺžnikový alebo štvorcový stôl, môžete staviť na okrúhly. Jeho priemer by mal byť aspoň 80 cm pre dve osoby a 105 cm pre štyroch. Chcete zaň posadiť viac ľudí? Za každé dve osoby pripočítajte k priemeru aspoň 25 cm.Umiestnenie stola
Priestorové možnosti a dispozičné riešenie miestnosti sú pre umiestnenie stola smerodajné. Ideálne je umiestniť ho vo voľnom priestore, aby ste okolo neho mohli prechádzať. Do úvahy berte aj to, kde máte elektrické zásuvky, okná či iný nábytok, aby vám stôl nezavadzal pri ich používaní. Moderné elektrické zásuvky by sa však mali nachádzať v jeho blízkosti, ak by ste si chceli počas jedla napríklad nabiť mobil. Ich blízkosť ocenia aj gazdinky, ak jedálenský stôl využívajú ako plochu na prípravu jedál.Materiál stola
Doska stola môže byť z rôznych materiálov. Medzi obľúbené patria drevo, lamino, ale aj sklo. Masívne drevo je jedinečný prírodný materiál, najodolnejšie je tvrdé drevo. Ak má dobrú povrchovú úpravu, starostlivosť oň je nenáročná. Lamino je cenovo dostupnejšie, ale veľmi odolné voči vlhkosti, pozor je potrebné dávať na ukladanie horúcich hrncov.Stolové nohy môžu byť taktiež z dreva alebo lamina. Hľadáte stolové nohy, ktoré odolajú každej námahe? Potom stavte na kovové. Vybrať si môžete okrúhle alebo hranaté. Kombinácia dreva a kovu alebo kovu a skla je nadčasová vhodná aj do moderných interiérov.
Publikované: 15. 12. 2021
Kategória: Praktické tipy